FRANCE

Trophée Mille France

14ᵗᵸ edition

November 24, 2025

Reims Congress Centre

Cooking–Pastry contest
Service–Sommelier contest

Mixed teams of two candidates from all over France.

Open to students at levels 3, 4 and 5 (MC, CAP, BEP, Bac Pro, BT, BP, BTS) in the hotel-restaurant field.

Winners of
previous
editions

2010
Stéphanie DUMAS
& Guillaume PILLAVOINE

CFA Interprofessionnel de l’Aube
Pont-Sainte-Marie

2011
Marine LABROUSSE
& Killian LEFORT

CFA Interprofessionnel de l’Aube
Pont-Sainte-Marie

2012
Mathilde PARIS
& Adrien LECURU

CFA Interprofessionnel de l’Aube
Pont-Sainte-Marie

2013
Laurane HUET
& Matthieu GRENOT

Lycée Edouard Herriot
Sainte Savine

2014
Sandra PETIOT
& Maxime SMITH

Lycée Saint-Exupéry
Saint-Dizier

2015
Océane Huchard,
Odessa Damour
& Nathan Amran

Lycée Edouard Herriot
Sainte Savine

2016
Raphaël Eppe,
Anaëlle Kévérian
& Camille Schoonbaert

Lycée Edouard Herriot
Sainte Savine

2017
Eva Schmitt-Reichart,
Léo Daull
& Pauline Hetzer

CEFPPA Adrien Zeller
Illkirch – Graffenstaden

2018
Dylan FOLLET,
Bénédicte GARNIER
& Florianne STOCKER

ALMEA 51
Châlons-en-Champagne

2019
Thibaut CHARTIER,
Mélanie WARGNIER
& Emmanuelle ADAM

Lycée hôtelier Saint-Martin
Amiens

2021
Mélissa LIMAGE,
Baptiste PRIEUR
& Denis MERLO.

Lycée des métiers Le Corbusier
Soissons

2022
Cooking-Pastry
Sibyle BERTHO
& Paul TURCO

CFA Médéric – Paris

2022
Service-Sommelier
Adèle VITROU
& Gianni MARTIN MONTALDO

Lycée hôtelier Lesdiguières
Grenoble

2023
Cooking-Pastry
Laurine MULLER
& Benjamin ROYER

CEFPPA Adrien Zeller
Illkirch-Graffenstaden

2023
Service-Sommelier
Juliette MAISONNEUVE
& Ryan SERRES

Lycée Hôtelier Valéry Giscard d’Estaing
Chamalières

2024
Cooking-Pastry
Margaux SAINT-ARROMAN
& Younes DAHHANE

Lycée Gustave Eiffel
Reims

2024
Service-Sommelier
Lola GUIHO
& Hugo SCHUBNEL

CEFPPA Adrien Zeller
Illkirch-Graffenstaden

Contest

Cooking–Pastry

Service–Sommelier

Contest - Trophée Mille
Registration - Trophée Mille

required products

Brook trout

PRODUCER
Pisciculture de Vendresse  

Celeriac - Trophée Mille

Celeriac

PRODUCER
Ferme des Bonnevals

Walnut oil - Trophée Mille

Walnut oil

PRODUCER
Charbonneaux-Brabant

Rambour apple - Trophée Mille

Rambour apple

PRODUCER
Cidrerie de Warnécourt

Ces producteurs sont membres du label « Carré des Producteurs » créé par Philippe Mille.

2024 Jury

Honorary President

Philippe Mille

Philippe
MILLE

MOF Cooking category 2011
Chef owner
Arbane, Reims  

Sponsors

Olivier NASTI

Olivier
NASTI

Sponsor
Cooking–Pastry


MOF Cooking category 2007
2* Chef
Le Chambard, Kaysersberg

Denis COURTIADE

Denis
COURTIADE

Sponsor
Service–Sommelier


Restaurant Director
Plaza Athénée, Paris

Cooking-Pastry Jury

Emile COTTE

Émile
Cotte

Chef owner
BACA’V, Boulogne-Billancourt

Jules MERIC

Jules
MERIC

Best Apprentice of France Cold Cooking 2024

Christophe HATON

Christophe
HATON

MOF Cooking category, 2011
Chef owner
Haton-nous, Paris

Éric BRIFFARD

Éric
BRIFFARD

MOF Cooking category 1994
Director of Culinary Arts & Head of Establishment of the Institut
Le Cordon Bleu, Paris

Nicolas BEAUMANN

Nicolas
BEAUMANN

2* Chef
Maison Rostang, Paris

Romane SALOMON

Romane
SALOMON

MAF Dessert of restaurant category 2023

Christophe RAOUX

Christophe
RAOUX

MOF Cuisine 2015
1* Chef
Le Royal, Champillon

Stéphane COLLET

Stéphane
COLLET

MOF Cooking category 2018
Professeur de cuisine
Lycée Hôtelier Saint-Martin, Amiens

Laurine MULLER

Laurine
MULLER

Winner of the Trophée Mille France 2023   

Benjamin ROYER

Benjamin
ROYER

Winner of the Trophée Mille France 2023

Jacky LOUAZE

Jacky
LOUAzÉ

Chef owner
Le Foch, Reims

Service-Sommelier Jury

Ryan SERRES

Ryan
SERRES

Winner of the Trophée Mille France 2023

Stéphane GUENAUD

Stéphane
GUENAUD

Head Waiter - Silver Platen
Palais de l’Élysée, Paris

Denis MERLO

Denis
MERLO

Winner of the Trophée Mille France 2021 - World Champion WorldSkills 2024

Corali POINTEAU

Corali
POINTEAU

MAF Tableware and Service Arts category 2024 

Mélanie ARNOULD

Mélanie
ARNOULD

Restaurant Director
Arbane, Reims

Dylan WERNER

Dylan
WERNER

World Champion WorldSkills 2022 

Virginie DUBOIS-DHORNE

Virginie
DUBOIS-DHORNE

Best Cheese Maker in the World 2021 - R&D Manager
Fromagerie Planchon et Affinord, Amiens

Juliette MAISONNEUVE

Juliette
MAISONNEUVE

Winner of the Trophée Mille France 2023

Lison BLANCHEMANCHE

Lison
BLANCHEMANCHE

Wine Education Officer
Maison Veuve Clicquot

Valentin GALLAIS

Valentin
GALLAIS

Chef sommelier
Arbane, Reims

Serge GOULAIEFF

Serge
GOULAIEFF

MOF Head Waiter category, Master of Service and Table Arts 2004 - International expert WorldSkills 2024

Nicolas SAUNIER

Nicolas
SAUNIER

Head of private hospitality
Maison Veuve Clicquot 

Jonas ALLETRU

Jonas
ALLETRU

MAF Sommelier category 2024

Jacky HEURTAUX

Jacky
HEURTAUX

Pisciculture de Vendresse

Xavier PAVY

Xavier
PAVY

Cidrerie de Warnécourt

Stanislas CAUDRON

Stanislas
CAUDRON

Ferme des Bonnevals

Eric VIGEAN

Éric
VIGEAN

Huilerie Vigean 

2024 Candidates

Cooking-Pastry

Margaux SAINT-ARROMAN
& Younes DAHHANE  

Gustave Eiffel High School
Reims

Hélène LE BOT
& Loan MATHIEU  

Dinard Hotel School - Yvon Bourges
Dinard

Sacha LAVIGNE
& Mathias ROUSSEAU    

Alexandre Dumaine Vocational High School
Mâcon

Margot LAFFRAY
& Matéo FLOCH  

Sainte Thérèse Hotel School
La Guerche-de-Bretagne

Mylène LAUNAY
& Toni BENEDETTI 

CFA CFMDA
Livron-sur-Drôme

Prescilia THUMEREL
& Andy MALFROY  

CMA Formation
Laval

Coralie GROUX
& Enzo KIEKEN  

Valery Giscard d'Estaing High School
Chamalières

Mélissa DRILLAUD
& Eliot SOMMAY 

Vauban Vocational High School
Auxerre

Elora CHAFFARDON
& Clément BRANCAZ  

Hospitality and of Tourism Lesdiguières
Grenoble

Service-Sommelier

Emmy CLEMENT
& Loïc LAMOTTE   

Gustave Eiffel High School
Reims

Céleste THON
& Victor GREAU   

Le Touquet Hotel School
Le Touquet-Paris-Plage

Coline DOBRENEL
& Sullivan PIQUET

GRETA CFA of the Marne
Reims

Lola GUIHO
& Hugo SCHUBNEL 

CEFPPA Adrien Zeller
Illkirch-Graffenstaden

Emma MORIN
& Martin HERY 

Orléanais Hotel School
Olivet

Diane GATTO
& Louis GARDINIER 

Vocational High School
Bazeilles

Marylou DENIER
& Mathieu POIRET   

Valery Giscard d'Estaing High School
Chamalières

Amalia CHARLOT
& Johan LOISEAU   

Vauban Vocational High School
Auxerre

Alicia OTERO
& Numa JACOB 

CFA CFMDA
Livron-sur-Drôme

Maily VERGER
& Timotej SUTAK  

CMA Formation
Laval

Anaïs OGER
& Baptiste CHAUVET  

Lesdiguières Hospitality and Tourism School
Grenoble

Ophélie VERGER
& Gabin CHERBONNEL   

Sainte Thérèse Hospitality High School
La Guerche-de-Bretagne

2024 Awards

Cooking-Pastry

2nd place

Margot LAFFRAY
& Matéo FLOCH

Sainte Thérèse Hotel School
La Guerche-de-Bretagne   

1st place

Margaux SAINT-ARROMAN
& Younes DAHHANE

Gustave Eiffel High School
Reims 

3rd place

Elora CHAFFARDON
& Clément BRANCAZ

Lesdiguières School of Hospitality and Tourism
Grenoble 

Special award

Team spirit

Mylène LAUNAY
& Toni BENEDETTI

CFA CFMDA
Livron-sur-Drôme  

Service-Sommelier

2nd place
2e place Sommellerie - Trophée Mille France

Emma MORIN
& Martin HERY

Orleanais Hotel School
Olivet   

1st place
1re place Sommellerie - Trophée Mille France

Lola GUIHO
& Hugo SCHUBNEL

CEFPPA Adrien Zeller
Illkirch-Graffenstaden   

3rd place
3e place Sommellerie - Trophée Mille France

Anaïs OGER
& Baptiste CHAUVET

Lesdiguières School of Hospitality and Tourism
Grenoble 

Special award

Carré des Producteurs

Prix spécial - Carré des producteurs - Trophée Mille France

Marylou DENIER
& Mathieu POIRET

Valery Giscard d’Estaing High School
Chamalières